Grietje van der Heide

"Elk mens is mooi"


Passie voor fotografie en een sterk gevoel om mensen te helpen, dat heb ik altijd gehad, maar een duidelijke richting in mijn fotografie had ik niet. Toen werd mijn moeder gediagnostiseerd met Frontotemporale dementie. De ziekte vorderde en daarmee ook het besef dat ik haar ging verliezen. Ik voelde veel verdriet en onmacht, maar mijn moeder inspireerde me om naar de mooie momenten te kijken. Ik pakte mijn camera en zette deze dierbare momenten op de foto. Wat er toen gebeurde ging mijn gevoel te boven, ik voelde zoveel dankbaarheid dat ik nog zoveel mooie momenten met mijn moeder mocht beleven. De magische combinatie van mijn passie met het sterke gevoel om anderen te helpen was geboren. Deze mooie en dierbare momenten gun ik iedereen die strugglelt met een langzaam verlies van een dierbare aan dementie.

Mensen zijn emoties, uitdrukkingen in alle verscheidenheid. Voor mij is het belangrijk dat de mens in zijn waarde wordt gelaten. Dat zijn de mooiste foto’s.  Iedereen is uniek en dat maakt de fotografie van mensen ook zo leuk.

Dit geldt zeker voor mensen met dementie. Zij willen als mens behandeld worden en niet als die ziekte.

Respect, gevoel, vertrouwen en emoties zijn essentieel voor mij voor een goede foto. Mijn foto’s zijn niet zomaar een plaatje van wat ik zie. Achter elke foto zit een verhaal en een emotie. 

Iets meer achtergrond informatie over Grietje.

  • Fotografie heeft altijd een rol in mijn leven gespeeld. Mijn eerste analoge camera was een Pentax MX. De lenzen kocht ik 2e hands en vaak op de rommelmarkt. Zwart-wit foto’s intrigeerde me. Ik ging mijn eigen filmpjes ontwikkelen in een hele kleine donkere kamer.

  • Jaren later in Spanje, heb ik 10 jaar lang veel geleerd van een professionele fotograaf, Antonio. Hij werkte eerst met een Hasselblad en ging toen over op de digitale camera, wat voor hem nogal wat voeten in de aarde had. Ik kocht een digitale spiegelreflex van Pentax, de Ist Ds. Toen ging er een wereld voor mij open.

  • Terug in Nederland bleef het kriebelen. Door een goede vriend kwam ik in aanraking met een Canon 1Dx. Ik was gelijk om, wat een camera. Mijn budget was niet zo groot en ik besloot om de Canon 7D Mark II met de fantastische lens 70-200mm f.2.8 aan te schaffen. 

  • Ik was gefascineerd door emoties van mensen en de uitdaging om dit op een natuurlijke manier op beeld te krijgen. Ik deed een fantastische workshop “Moment design”  bij Heleen Klop fotografie  en op een stedentrip naar Wenen waarbij we 2 loveshoots deden kon ik me helemaal uitleven.

  • 2019 Diploma gehaald voor vakfotograaf van de fotografie-opleiding aan de School voor Fotografie te Utrecht.
  • 2020 Studying at Robbins-Madanes Training.

Recente fotoprijzen en nominaties:

  • 2018 - 1e prijs in de categorie Essence van Fix Photoaward London met de foto “Rechazo”.
  • 2019 - Finalist in Siena International Photoaward met de foto “Rechazo”. 2019
  • 2019- Short listed in Pink Lady food Photographer of the year 2019 en Finalist (bij de eerste 13) in de categorie Student food photographer of the year 2019 met de foto “food from all over the World”. 

Aangesloten bij:

Dupho, Dutch Profesessional Photographers


 
Button