top of page
5DIV8816.jpg

Over Grietje

Home    -    Over Grietje

Grietje van der Heide (Grace)

"Elk mens is mooi"

 

Passie voor fotografie en een sterk gevoel om mensen te helpen, dat heb ik altijd gehad, maar een duidelijke richting in mijn fotografie had ik niet. Toen werd mijn moeder, Mem gediagnostiseerd met Frontotemporale dementie. De ziekte vorderde en daarmee ook het besef dat ik haar ging verliezen. Ik voelde veel verdriet en onmacht, maar mijn moeder inspireerde me om naar de mooie momenten te kijken. Ik pakte mijn camera en zette deze dierbare momenten op de foto. Wat er toen gebeurde ging mijn gevoel te boven, ik voelde zoveel dankbaarheid dat ik nog zoveel mooie momenten met mijn moeder mocht beleven. De magische combinatie van mijn passie met het sterke gevoel om anderen te helpen was geboren. Deze mooie en dierbare momenten gun ik iedereen die strugglelt met een langzaam verlies van een dierbare aan dementie.

Mensen zijn emoties, uitdrukkingen in alle verscheidenheid. Voor mij is het belangrijk dat de mens in zijn waarde wordt gelaten. Dat zijn de mooiste foto’s.  Iedereen is uniek en dat maakt de fotografie van mensen ook zo leuk.

Dit was voor mij niet genoeg, ik wilde nog meer geluk geven. Het boek 13 Mooie Mensen en hun verdwenen woorden heb ik toen geschreven vóór mensen met dementie. Dit is een interactief boek om samen de wereld van dementie te ontdekken. Niets is goed of fout, maar samen mooie verhalen en momenten maken....... is onbetaalbaar!

Gedreven door mijn passie ontstond daarna de MEM-bear voor liefde & verbinding met je eigen stem. Wat deze beer doet met mensen overtrof mijn stoutste dromen. Bij elk verhaal kreeg ik een brok in mijn keel. Families die met tranen vertelden dat hun vader of moeder ontroerd was van de beer met hun lieve boodschap. Hier doe ik het voor, iemand wordt gehoord en gezien. Ook de mens met dementie wil waardering, respect, liefde en aandacht. Zij willen als mens behandeld worden en niet als die ziekte.

 

  • 2019 Diploma gehaald voor vakfotograaf van de fotografie-opleiding aan de School voor Fotografie te Utrecht.

  • 2021 Robbins-Madanes Trained Coach. 

rmt-coach-graphic-GJCft1.webp

Recente fotoprijzen en nominaties:

 

  • 2018 - 1e prijs in de categorie Essence van Fix Photoaward London met de foto “Rechazo”.

  • 2019 - Finalist in Siena International Photoaward met de foto “Rechazo”. 2019

  • 2019- Short listed in Pink Lady food Photographer of the year 2019 en Finalist (bij de eerste 13) in de categorie Student food photographer of the year 2019 met de foto “food from all over the World”. 

  • 2020- Genomineerd voor de Gouden Pluim 2019 Nieuwe Ooststellingwerver

  • 2020- Genomineerd voor Arno's Goudenclownsneus

bottom of page