top of page

Levenslang


"Ik zie haar nog weggaan"


Tranen in de ogen van deze 87 jarige man. Het leven is totaal veranderd sinds 12 mei 1977. Zelfs zijn echtgenote begint over hun dochter te praten. "het was zo'n lieve meid en ze kon zo mooi zingen" Ondanks de geheugenklachten zie je dat dit niet verdwijnt. Het is een impactvolle gebeurtenis, een life event waardoor je leven totaal veranderd.


Ik kijk naar de foto en voel het verdriet van deze mensen. Ik denk aan mijn dochters. Toen zij klein waren was dit mijn grootste angst. Toen wij in een dorp gingen wonen moest mijn dochter naar de middelbare school door een donker bos. Soms kwamen er auto's over de slecht verlichte weg. Wanneer het slecht weer was haalde ik haar op of bracht haar weg. Zelf vond ze het niet altijd nodig.


Ik herinner mij een vrouw die al in de 90 was en zij kwam op de dagbehandeling die we toen hadden. Zij kon soms emotioneel worden bij het zien van kinderen Nog voel ik haar verdriet toen zij haar verhaal vertelde. Zij kon geen kinderen krijgen en dit was altijd een gemis gebleven. Het had haar leven wel beïnvloed vertelde zij. Het leek nu zij ouder was alsof dit nog belangrijker werd.


Mooie life events kun je tevens gebruiken in de behandeling en begeleiding van mensen met dementie.

Het is niet alleen 'Zie de mens' maar 'Ken de mens'

Het kan zoveel helpen als je het gedrag niet kunt verklaren. Veel onrust kan het voorkomen en zelfs het medicijn verbruik verminderen.


Ik hoor mensen lachen en kom weer uit mijn gedachten. Een prachtig verhaal hoor ik de man vertellen over zijn overleden dochter. Natuurlijk was zij niet altijd een engel maar ook wel eens ondeugend.


Het leven gaat weer verder. Ik zie de engel naast de foto. Ze staat er niet voor niets. Beweegt zij.........

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page