top of page

Het laatste avondmaal


'kom gerust een koffietje drinken en bel het hospice dan maken we een afspraak'


Een berichtje in de plaatselijke krant van Egmond deed mij via Linkedln contact zoeken met Els Rosenmöller. Zij werkt als coördinator bij Hospice Egmond. Een huis waarvan de initiatiefneemster Jessica Zwart in 2013 het initiatief nam.

In het berichtje vroeg zij aandacht voor haar nieuwe Magazin 'het laatste avondmaal' Het laatste avondmaal staat voor het samen delen van de maaltijd voor een bezegeling van vriendschappen kameraadschap door dik en dun. Het staat symbool voor bevrijding en een bekrachtiging van het leven in een situatie die eindig is. Els bepleit het in ere herstellen van dit eeuwenoude ritueel. Lekker eten in een kring van dierbare vrienden in de laatste levensfase.


We troffen een prachtig gebouw aan. Het gebouw in onze eigen woonplaats was nog nooit zo opgevallen. Prachtige vrijwilligers die voor een warme huiselijke omgeving zorgde. Wat een passie en niet alleen verdriet.


Het bijzondere verhaal van Els over haar achtergrond waar we het koud van kregen. Begonnen op de hotelschool en uiteindelijk in de hulpverlening. Begeleiding van stervenden, rouw en verlies. Els die zelf een dochter verloor die 6 maanden oud was. Het veranderder haar leven en die van haar kinderen. Zij moesten leren leven met sterven en dood.


Het was een indrukwekkende ervaring om hier te zijn. Mooie mensen die een ander willen helpen op het eind. Niet alleen verdriet maar ook vreugde en onvoorwaardelijke liefde zagen wij.


Els haar wens in de schatkist van geluk;


' Ik wens bewustzijn op leven met sterven'


JanGrietje danken Els en de andere medewerkers dat wij binnen mochten kijken. We komen zeker terug om te helpen.


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

"Pas dan kan je goed leven"

Mem wordt al blij van het 2e nummer van ons JG Magazine. Door haar dementie verliest ze beetje bij beetje de woorden en de betekenis van alle woorden. Toch lukt het haar nog om teksten voor te lezen.

Commenti


bottom of page