top of page

Mem (met dementie) in de speeltuin


Oké, je hebt de diagnose dementie nu voor 9 jaar. Betekend dat je dan helemaal niets meer kunt? Mem kan in ieder geval nog plezier hebben op de schommel.

Ik voel me echt bevoorrecht dat we dit allemaal nog met haar mogen doen.


Er zijn 50 verschillende soorten dementie. Alzheimer is de bekendste waarbij veel mensen dingen vergeten. Dit betekend niet dat iedereen met dementie alles vergeet!Mem vergeet na genoeg niets, maar ze kan moeilijk uit haar woorden komen. Ze raakt letterlijk woorden kwijt en de betekenis van woorden. Zinnen en vragen komen gewoon niet of veel te laat bij haar binnen.

Hierdoor wordt ze vaak verkeerd begrepen. Dit is heel naar voor haar.

Zie het maar zo, iemand ligt in coma en hoort alles maar kan niets terug zeggen.

Hoe zou u zich voelen? Zou u iets anders tegen haar zeggen als u dit weet?

Zou u mijn moeder serieus nemen als ze zegt mijn spullen zijn gestolen? Ja zij weet namelijk dat haar spullen zijn weggenomen en dat zij dan een kledingstuk kwijt is. Wat ze niet begrijpt is dat dit naar de wasmachine gebracht is.
Mem is nu al een paar dagen bij ons.

Haar spraak gaat echt vooruit en ze spreekt regelmatig met duidelijke zinnen en vragen. Zoals "hoe laat gaan jullie naar bed?" of "Zal ik dat even meenemen naar binnen?" Ook is ze veel vrolijker en ik kan me niet voorstellen dat zij boos zou kunnen worden en met borden over tafel gaat gooien. Als iemand toch zo ver in de dementie zou zitten dan zou zij dit gedrag ook bij mij thuis gaan vertonen. Helemaal niets van dat. Ik zie en hoor alleen maar dankbaarheid; "Ach meid, wat doe je veel werk voor mij."


Wonderbaarlijk hoe het brein werkt. Over iemand praten is het naarste wat er is. Ga er dus niet van uit dat iemand met dementie je niet begrijpt of je niet hoort. Je kunt beter iemand overschatten dan onderschatten.


LET OP: Alle adviezen over hoe te handelen in bepaalde situaties met mensen met dementie is niet van toepassing op iedereen. Kijk en observeer de individuele persoon!


Is een diagnose altijd belangrijk om te weten hoe je met iemand met dementie om moet gaan?163 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Greta Schepers
Greta Schepers
Jun 13, 2022

Wat een (h)eerlijk verhaal...... Ik geniet hier echt zo van🤗🤗🤗 Ieder mens is uniek op zijn/haar eigen manier. Dus kunnen we never nooit iedereen op dezelfde manier benaderen.....no matter what.... Jullie zijn en blijven enorm lieve, inspiratievolle mensen in mijn ogen......jullie alle3 he..... Mem hoort daar ook bij....... Ik wens jullie nog heel veel van deze mooie jaren erbij.... Liefs van mij 🙏🥰❤️

Like
bottom of page