top of page

MET DEMENTIE KUN JE NOG ZOVEEL 2!

Bijgewerkt op: 20 jan. 2022Mem heeft frontotemporale dementie (FTD), en woont in een kleinschalige woonvorm. Dit wil niet zeggen dat ze gek is of dat ze helemaal niets meer kan. In tegenstelling Mem heeft voornamelijk een taalprobleem en nauwelijks een geheugenprobleem. Dit geeft nogal eens verwarring bij de mensen die ze ontmoet. De meeste mensen denken bij dementie aan mensen met een geheugen probleem.


Als Mem bij ons is dan wil ze graag helpen en kan ze het niet laten om dan de vlekjes op de ramen weg te poetsen.

Wil ik dan met haar communiceren dan heeft ze dat niet door. Het is dan net alsof je tegen iemand praat die doof is. Bij haar komen haar woorden niet, of later binnen. Als zij praat en dat doet ze volop dan zijn haar zinnen en woorden erg verwarrend. Iemand die haar niet goed kent kan hier niets mee.


Nu was er laatst een artikel over onbegrepen gedrag. Hoe zou dit kunnen verhouden met de dementie van Mem?


Een voorbeeld uit de praktijk (mooi om te gebruiken als klinische les. Ook te boeken op https://www.jangrietje.nl/voor-zorginstellingen )


Mem wordt wakker en is nat van de incontinentie, haar bed is nat en haar pyjama is doordrenkt. Mem heeft geen reuk meer en ruikt niet dat dit urine is. Zij heeft zo iets van, ik sla de dekens open en dat droogt wel weer en de pyjama kan op de radiator drogen.

Zorgverleners komen om haar te douchen maar ze wil niet onder de douche. Dat vindt ze niet nodig.

  • Hoe zou jij dit aanpakken?


Nu het volgende: Jij loopt op straat en je wordt vast gepakt en iemand begint aan je te trekken en te duwen en te roepen dat je iets moet. Je begrijpt er niets van wat deze persoon nu van je wilt. Wat zou jouw reflex zijn? Zou je in paniek zijn, zou je schreeuwen, schoppen, slaan, spugen, bijten om ook zo maar los te kunnen komen. In dit geval is dit gedrag dan onbegrepen gedrag?


Wat als Mem nu dit gedrag vertoond wanneer ze niet onder de douche wil?

  • Is dit onbegrepen gedrag voor jou?

  • Wat zou jij doen?


MAAK MOOIE MOMENTEN NU JE HET NOG KAN:

DAT KAN OP VERSCHILLENDEN MANIEREN,"SAMEN MET ELKAAR" - Mem51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page